Tidigare seminarium

Den 28 oktober 2011 startade Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting Forum för tunnelbana. Inom ramen för forumet driver vi en seminarieserie om tunnelbanan. Hittills har vi genomfört fyra seminarium.

Första seminariet hölls den 28 oktober 2011 tillsammans med företrädare från byggbranschen. Seminariet fick stort genomslag i media och blev mycket uppskattat.

Läs gärna DN-fotografens Lars Epsteins fantastiska fotoreportage här

Andra seminariet hölls den 18/1 – 2012 och handlade om behovet av utbyggnad av tunnelbana till Nacka. Vid tidpunkten för seminariet fanns inga planer hos den moderata politiska ledningen att bygga ut tunnelbanan. Den kallades till och med färdigbyggd. I mars 2012 kom en vändpunkt. Den politiska ledningen ändrade uppfattning och en förstudie har inletts. I somras öppnade även statsministern för statlig medfinansering, men inga beslut är ännu fattade.

Tredje seminariet hölls den 25 april 2012 och handlade om samhällsnyttan av tunnelbanan.

Det fjärde seminariet hölls den 5 oktober 2012 under temat: Vilken betydelse har T-bana till Hagastaden för områdets utveckling? Fram till 2009 fanns en samsyn kring att tunnelbana var det bästa alternativet att trafikförsörja den nya stadsdelen där 5000 människor kommer bo och leva och 35 000 människor kommer arbeta på det nya sjukhuset. Överenskommelsen frångicks 2009 av Moderaterna och sedan dess är det oklart hur området ska trafikförsörjas.

Det femte seminariet hölls den 18 januari 2013 och handlade om trafikförsörjningen till nordöstra Stockholm, som återigen blossat upp till debatt. I början av 80-talet stoppades den planerade utbyggnaden av tunnelbanan till Täby. Nu diskuteras återigen en förlängning av röd linje. Några konkreta planer finns däremot inte. Stora investeringar görs istället i den befintliga Roslagsbanan. Frågan som ställdes på sin spets på seminariet var: Kan resurserna användas smartare? Kan en kombination av lokalbana och tunnelbana bättre svara mot framtida behov?

 

1 thought on “Tidigare seminarium”

 1. Bengt Fernström, Vällingby skriver:

  Hej!

  Vilken bra idé för att få igång t-baneutbyggnaden här i Stockholm!

  Vill hemskt gärna få info om kommande träffar & seminarier om detta
  angelägna ämne!

  Tack på förhand!

  Bengt Fernström
  Vällingby

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s